fbpx
Timișul de Jos - Brașov, Receptie : 0771 700 800 / Evenimente : +40 724 509 404

Descoperă Brașovul

Fiind unul dintre cele mai mari orașe din țară, Brașovul este considerat inima României și un important centru economic, turistic și cultural. De secole, orașul a fost și este poarta Transilvaniei spre sud și spre est. Mare parte din oraşul vechi a fost restaurat în ultimii ani, lucru care a determinat o creştere importantă a numărului de turişti. Turismul este în plină dezvoltare nu doar datorită istoriei bogate a oraşului, ci şi datorită renumelui pe care oraşul îl are pentru peisajele încântătoare, fiind situat în Transilvania, la poalele munţilor Carpaţi. Acesta este motivul pentru care Brașovul este o destinație perfectă, indiferent de anotimpul anului.

Atunci când plănuiți o excursie la Brașov asigurați-vă că aveți mai multe zile la dispoziție pentru a avea ocazia de a vizita și împrejurimile: Poiana Brașov – una din cele mai cunoscute stațiuni turistice din România, castelul Bran, Sinaia – castelul Peleș. Mai jos regăsiți câteva informații despre atracțiile importante ale Brașovului.

Poarta Ecaterina

Una dintre cele mai vechi (1599) și mai frumoase porți care şi-a păstrat aspectul original până astăzi. Timp de câteva secole a fost singura poartă care străpungea zidurile vestice ale cetăţii. Clădirea pătrată cu patru turnuleţe este prevăzută cu un pod mobil cu lanţuri pentru asigurarea trecerii peste sanţul cu apă, iar în interior se găsesc galerii de lemn amplasate pe mai multe rânduri, pentru apărători. Poarta Ecaterina a suferit în urma incendiilor din 1689 şi 1759 și a fost fisurată în cutremurul din 1738. După deschiderea porţilor de la Târgul cailor (1820) şi Şchei (1828), Poarta Ecaterinei a fost zidită şi folosită drept magazie până în anul 1955. Între anii 1971-1973 a fost restaurată la aspectul ei actual. Deasupra intrării se vede stema oraşului, iar lângă poartă o parte din vechiul zid al Brașovului.

Casa Mureşenilor

Fost sediu al redacţiei Gazeta Trasilvaniei (apărută în 1838), casa de locuință a familiei Mureșenilor funcţionează din anul 1968 ca muzeu memorial. Aici se păstrează numeroase manuscrise, corespondenţe ale Mureşenilor şi ale corespondenţilor ziarelor conduse de ei de mai bine de o jumătate de secol. Tot aici se află şi documentele legate de istoria imnului ‘Deşteaptă-te Române’, creaţie a lui Andrei Mureşanu.

Strada Sforii

Străduţa îngustă situată între străzile Cerbului şi Poarta Şchei a cărei existenţă este atestată în documentele din secolul XVII, a fost un simplu coridor pentru a ajuta munca pompierilor. Astăzi este o curiozitate a oraşului, fiind considerată una dintre cele mai înguste străzi din Europa, cu o lățime ce variază între 111-135 cm.

Biserica Neagră

Impozantul monument din centrul Braşovului a fost construit în secolele XIV-XV. Lucrările au început în 1383 şi au la bază un proiect în stil gotic, cu mărimi impresionante: 89 m lungime, 38 m lăţime şi 42 m înălţime. După incendiul din 1689, edificiul devine cunoscut sub numele de “Biserica Neagră”. Se spune că pe lângă altarul principal ornat cu statui de argint aurit mai erau 22 de altare, toate dispărute în marele incendiu. Refacerea îngreunată şi de frecventele cutremure a durat aproape 100 de ani şi a rezultat un interior cu puternice influenţe baroce. Biserica se mândreşte cu cea mai mare şi unica orgă mecanică Buchholz funcţională din sud-estul Europei, având 3993 de tuburi şi 76 de registre, care dăruieşte momente de neuitat iubitorilor de muzică. Tot aici se poate admira cea mai mare colecţie din Europa de covoare anatoliene din secolele XVI-XVIII, fragmente de pictură murală din secolul XV, o cristelniţă din 1472 şi multe obiecte vechi. Istoricul bisericii şi al restaurărilor precum şi opera reformatorului Johannes Honterus (1498-1549) sunt prezentate în cadrul expoziţiilor ce se pot vizita în biserică.

Piaţa Sfatului

Piaţa Sfatului este locul cel mai încărcat de istorie medievală din oraş. Aici se află mai multe monumente de interes istoric pe metru pătrat decât în tot judeţul. Acest loc reprezintă centrul medieval vechi al oraşului Braşov, fiind înconjurat de case în stil renascentist, baroc sau neoclasic. În prezent, în Piaţa Sfatului sunt ţinute diverse târguri, festivităţi, spectacole sau concerte.

Prima Şcoală Românească

Prima școală românească din Brașov se află în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric Șcheii Brașovului. Primele cursuri în limba română au avut loc aici în 1583. Actuala clădire datează din anul 1760, fiind declarată monument istoric. În prezent edificiul adăpostește Muzeul “Prima Școală Românească”, sub conducerea filologului Vasile Oltean. În muzeu se mai pot admira cărţi ferecate în argint, documente de pe vremea lui Ştefan cel Mare, un hrişov din 1656, sălile Tudor Ciortea (muzică) şi Ştefan Mironescu (pictură).

Muzeul de Etnografie

Clădirea construită în 1902 găzduieşte muzeul etnografic, cu colecţii de etnografie şi artă populară: ceramică, sticlărie, port popular şi textile, ouă încondeiate, icoane pe sticlă, metal, piele, os şi un patrimoniu de 13.600 de obiecte, datate între secolele XVII – XX, reprezentând Bran, Ţara Bârsei, Rupea şi Ţara Oltului. La secţia textile prezintă diversitatea producţiei meşteşugăreşti, de la producţia din gospodăriile populare la manufacturi şi maşini mecanice.

Turnul Alb

Turnul Alb, situat pe o stâncă, a fost construit în anul 1494 şi are forma unui semicerc închis, cu partea dreaptă orientată spre oraş. Construcţia avea 5 nivele iar înălţimea varia între 18-20 metri în funcţie de denivelările solului. Denumirea de alb provine de la aspectul lui, fiind tencuit şi văruit în alb. Partea de sus a turnului este dotată cu creneluri iar pe pereţii laterali se văd şi astăzi nişte jgheaburi ieşite în consolă de unde ploua cu pietre peste atacatori. Intrarea în turn fiind la mare înălţime, accesul era posibil doar prin intermediul unor scări mobile. Marele incendiu din 1689 a cuprins şi turnul alb, urmările lui fiind înlăturate doar în 1723, când turnul a fost restaurat. În concepţia de apărare a oraşului acest turn era apărat de breasla cositorarilor şi arămarilor.

0771202202

 

inregistrare domenii gazduire website gazduire site gazduire web